Идеята е на магистър психолога, когнитивно-поведенчески консултант и  EMDR терапевт Марина Панева. За

...
Идеята е на магистър психолога, когнитивно-поведенчески консултант и  EMDR терапевт Марина Панева. За
Коментари Харесай

За първи път в България: Нарисувай си хляб, като арт терапия

Идеята е на магистър психолога, когнитивно-поведенчески съветник и  EMDR терапевт Марина Панева. За първи път в България тя събира в лечебен курс психодрама и месене на самун.

 

Идеята за това група хора да се събират, с цел да месят самун, да си приказват, да пият дружно по чаша хубаво вино в действителност е концепцията за шерването.

 

След десетките сполучливи групови сесии, доктор Марина Панева взема решение да надгради концепцията си и да добави още един тип изкуство в сесиите на ХляБА лечението.

 

„ Да споделиш страст, да споделиш умелост или да придобиеш такава, да се докоснеш до духа на традицията е нещо, което постоянно съм намирала за вълнуващо и заслужаващо внимание. Правенето на самун е тъкмо такова занятие! Особено, когато се случва в прелестната конюнктура на една от най-хубавите пекарни и сред доброжелателни и любознателни хора! А благодарение на няколко свежи и цветни зеленчуци, на 11.02 ще прибавим цвят, ентусиазъм и креативност в нашите хлебчета. “ – споделя Марина Панева във връзка идната за първи път в България групова сесия „ Нарисувай си самун “.

 

ХляБА лечението набира все по-голяма известност измежду известните персони в България. През, станалите към този момент традиция, сесии минаха Ива Екимова, Биляна Йотовска и Димитър Туджаров - Шкумбата.

 

В основата на актуалната идея за лечебен способ седи схващането, че трудът и изкуството сами по себе си оказват извънредно положителни резултати върху здравето, тонуса, настроението и енергичността на хората. Когато човек е зает с избрана активност, значима за него, той се усеща потребен, което неизбежно трансформира мислите и възприятията му.

 

Работата в група, по един тип активност пък основава връзки и допуска обмяна на опит сред участниците. Усещането за общественост е основно за здравословния психо-социален климат и тъкмо това чувство се предизвика при тази терапия. Това оказва помощ на участниците по натурален метод да оценят свързаността си с останалите, да си разрешат да бъдат себе си, да осъзнаят методите, по които са скъпи за групата, да се почувстват като част от едно цяло. Също по този начин ги предизвиква да развият убеденост и да бъдат по-самостоятелни, а това се отразява и на общото им богатство и качество на живот.

 

В антични времена сричката „ БА “ се е употребила със значение на физическото изражение на духа, на душата, както в нашия, по този начин и в други езици. Всеки участник в приключението хляБА терапия приема предизвикването да придаде форма и опита усета на своя дух, посредством овеществяването му под формата на самун. ХляБА лечението оказва помощ за справяне с отрицателните страсти, само че също по този начин и дава опция да се направи оценка и фокус върху персоналното благополучие на всеки един участник в седмичните срещи, проведени от Марина Панева.

 

Повече за самодейността и за записване: https://www.facebook.com/events/1099394141404559?locale=bg_BG

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР